Velkommen til fysik10.dk

- digital tekstbog til fysik og kemi i 10. klasse siden 2005

Vi begynder med kemi om vand, olie, benzin, sprit og acetone. Noget af det kaldes for organisk kemi. Det er spændende og udfordrende.

Efter nytår går vi i gang med fysik, hvor vi lærer om bølger, svingninger, lyd, lys og elektricitet. Vi ser sammenhænge i hverdagen, som vi normalt ikke lige tænker over.

Her i 10. klasse er der plads til dig, der er tilfreds med en karakter på 4 eller 7. Der er også nok udfordringer til dig, der vil længere op i skalaen. Hvor alt skal være større, både smil og molekyle . . .

kulbrinte stor

 

Fysik10.dk

Det er så enkelt med digital tekstbog (1). Her er den teori, der passer til de enkelte emner og elevøvelser. Der er mange illustrationer om selve forsøgene, vist sammen med glade elever.

Elevmappen i A4-format (2) bruges i forbindelse med øvelser og notater. Mappe og teori har samme nummer. Alle øvelser i 10. klasse begynder med 10, efterfulgt af kapitelnummer og tredje ciffer er øvelsesnummer. F.eks. er 1015 den femte øvelse i kapitel 1 i 10. klasse.

 

Joomla!

Hjemmesiden er udviklet over mere end 10 år og fremstår nu som et moderne løsning til den teori, der skal kobles til forsøgene. Der er søgefelt i øverste venstre hjørne, hvis du får brug for at finde noget i mange artikler, der er i 7.-10. klasse.

Det hele er programmeret med CMS-systemet Joomla!

 

Test og prøver

Ingen undervisning uden test og prøver, er der flere, der mener. Undervisningspakken til 10. klasse indeholder test til hvert kapitel, tests i atomfysik, en skriftlig terminsprøve og spørgsmål til FS-10.

Herunder ses et billede fra en terminsprøve, hvor eleverne havde adgang til den digitale tekstbog og deres mappe med forsøgsbeskrivelser. De skulle forberede sig til den mundtlige FS-10 i juni måned.

terminstest2014

Nyheder april 2015

kaskelot nose

Hval med lyd i næsen
Kaskelothvalen kan udsende en lyd med 185 decibel, så den nemmere kan finde mad. Se et klip fra Fjord & Bælt i Kerteminde. - klik her!

763 vakuum jpg

Vakuum i 7. klasse
Man kan lave flere sjove forsøg, når man har en vakuumpumpe. Videoklippet blev optaget lige før påskeferien. - klik her.

10plus02

Et ekstra plus til fysik og kemi i 10. årgang
Der er fokus på biokemi i en ny læseplan til 10. klasse. Kulhydrater, fedtstoffer, proteiner, alkohol og snak om kost og livsstil. I fysik er der nogle ekstra forsøg med, f.eks. kundts rør, bølgekar og lysets bølgelængde. Teorien er næsten på plads under navnet 10plus, og forsøgene får numre fra 1110 til 1189. Gå til 10plus - klik her.

DSC 0789

Fra Danmarks fødsel til Darwins Dilemma
Videoserie: Vi går tilbage til tiden før istiden og ser på beviser for, at mange fossiler blev begravet hurtigt i en forhistorisk naturkatastrofe. 
- klik her!

holgerdaugaard

Biolog og rektor Holger Daugaard har lavet en serie videoer med en videnskabelig tilgang til naturen og de teorier, der har med livets oprindelse, naturens kompleksitet og design at gøre. - klik her!

Tro & Videnskab

Følg med i udsendelserne fra Silkeborg Regionale TV

I studiet møder du studievært Carl-Erik Laursen og lærer i fysik & kemi Erik Marcussen.
Herunder ses et eksempel på et af programmerne.
Gå ind under lærerinfo for at se hele serien. Eller klik her . . .

             

Nr. 10   Tro & Videnskab

Big Bang

Tid       Emne
01:30   Intro til Big Bang
03:00   Big Bang og evolution
07:25   Big Bangs ophavsmand
09:00   Teorien fortalt med humor
11:00   Tidsmaskine og science fiction
16:45   Teori om den fysiske verden og troens verden
24:50   Helbredelsen af den blindfødte