­

Velkommen til fysik og kemi i 7. klasse

- nu med to fællesfaglige fokusområder; et om vand og et om affaldsstoffer

Ideen med fysik7.dk er at gøre det spændende at lære om naturen og den verden, vi lever i. Vi begynder i det gamle Grækenland og hører om de 4 elementer. Det giver en interessant introduktion til fysik og kemi.

                +

I menuen til venstre ser du indholdet af læseplanen for 7. klasse. Der er både fysik og kemi. Der en almindeligt arbejde i laboratoriet, og der er arbejde med legoklodser. Vi når langt omkring og får en god fornemmelse af, hvad faget byder på.

Og glæd dig over, at du ikke skal slæbe en stor tung bog med i skole. Vi bruger digital tekstbog her på nettet, d.v.s. fysik7.dk. Her er der artikler med billeder af unge lige som dig selv. Og de har det sjovt.

          •   Teorien ligger på et moderne medie, internettet
          •   Teksten er kort og skrevet i et sprog, der er til at forstå - ellers bliver det skrevet om!
          •   Find artiklerne i menuen her til venstre
          •   Illustrationer med elever på din egen alder
          •   Videoklip til gavn for alle, både elever og lærer
          •   Du lærer ikke noget, du ikke vil møde senere i dit voksne liv
          •   Du kan ikke smide tekstbogen væk
          •   Der er fri adgang uden kodeord eller log in

Underviser du i fysik og kemi, så læs mere under "Lærer-info" i topmenuen.

Det kræver meget af både undervisningen i klassen, emnerne, læreren - men også eleverne. Det bør være anderledes at have fysik og kemi. Det kan lade sig gøre med fysik7.dk.

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.

­