Luftarter

Vi skal lære nogle få luftarter at kende . . .

  • Brint
  • Kultveilte
  • Ilt
  • Helium
   

Brint - hydrogen

Brint er næsten overalt. I vand, i din krop, i din mad, i Solen og alle stjernene. 88% af alle atomer i hele universet er brint.

Vand hedder også H2O. Vand er et molekyle, der består af 2 brintatomer og 1 iltatom. Sjovt nok opdagede man ikke brint og ilt som selvstændige grundstoffer før omkring 1770. Det var nemlig på det tidspunkt at moderne videnskab blev født.

 

 

   

Det er nemt at lave brint

Der er brint i mange af hverdagens kemikalier. Også i syre. Det viser man nemt ved at komme et stykke zink eller magnesium ned i saltsyre.

Brinten i saltsyren bobler op og er nem at påvise med en brændende tændstik eller lighter.

   

Husk altid briller, når du laver forsøg med syrer og brændbare luftarter.

 

Den barske realitet blandet med lidt humor er, at vi har kun 2 øjne, men 10 fingre. Derfor skal vi passe mere på øjne end fingre.

   

Kultveilte CO2

Bagepulver danner kultveilte, når det blandes i kagedej. Men det går alt for langsomt, når vi har kemi. Derfor prøver vi at blande bagepulver med saltsyre.

På billedet her til højre har nogle drenge projektuge i 4. klasse. Den brændende træpind går ud, når den kommer ned i kolben med kultveilte.

   
Man kan nemt påvise kultveilte i vores udånding. Kom lidt mættet kaltvand i bunden af en kolbe. Ånd ned i kolben og slyng kalkvandet rundt engang imellem. Efter nogle få minutter er der påvist kalk i vandet.
   

Ilt

Vi tapper lidt ilt fra en trykflaske og kommer det ned i en kolbe eller et højt bægerglas. Prøv at stikke en brændende træpind ned i ilten. Den blusser op. Prøv også med en glødende træpind; der går ilt i den.

Vi har vist, at ilt nærer en forbrænding.

 

På billedet til højre er der to kolber på bordet. Den til højre brugte de til forsøget med kultveilte. Når man har begge glas, kan man tænde træpinden i den ene kolbe og slukke den i den anden.

   

Spørg din lærer om flere forsøg med ilt . . .

1. Brænd ståluld af, mens det ligger på en vægt.
10g ståuld optager ca. 1 g ilt i forbrændingen.

2. Kaliumpermanganat indeholder meget ilt. Det hedder KMnO4.
Kommer man glycerin på, selvantænder det, og ilten frigives i et hvidt lys.

 

Se evt. vejledning under lærerforsøg.
Klik her og gå til "Ilt som tema".

 

 

Helium

Mange er glade for balloner med helium. Nogle skal også lige prøve at suge helium ned i lungerne. Det giver en sjov stemme.  Det er bare rigtig farligt at inhalere gasser. Man kan dø af at sniffe gas. Se denne advarsel . . .

 

De vigtigste effekter af helium (He) på mennesker:

Helium er en meget let, ikke‐brændbar, ikke‐giftig, farveløs og lugtfri gasart. Det er en fuldstændig inaktiv gasart, som ikke reagerer med andre stoffer.
Helium misbruges ved inhalering med den hensigt at få en meget skinger stemme.
Til trods for heliums lave massefylde – det er 7 gange lettere end luft – forbliver gasarten i lungerne efter inhalering.
Inhaleret helium kan føre til bevidstløshed, kvælning og pludselig død! Den inhalerede helium fortrænger luft fra lungerne.

 

Se hele advarslen som PDF. Klik her . . .

   

 

Se noget om brint og helium på video . . .