Arbejdstilsynet har været på besøg

Vi har haft besøg af folk fra Arbejdstilsynet, og de har kigget på lærernes arbejdsplads - ikke elevernes hverdag. Her skal der lige nævnes to interessante bemærkninger fra Arbejdstilsynets side.

Ledninger på gulvet

ledninger2019

På Vejlefjordskolen blev det bemærket, at der ligger nogle ledninger på gulvet, så eleverne kan tilslutte deres opladere og computere. Ledningerne må ikke ligge i lærerens gangareal, for man kan jo snuble over ledninger og stikdåser.

Det er interessant, at det er på grund af lærerens arbejdsmiljø, at stikdåserne ikke må være i vejen, når læreren går rundt. På Vejlefjordskolen måtte vi derfor flytte rundt på bordene, så de står ind til væggen, og ledningerne kan føres ud fra væggen.

Vi fik ingen kommentarer til elevernes tasker, som godt kan være en forhindring, for dem kan både læreren og eleverne falde over. Tasker er ikke skolens ansvar, derfor ingen påtale eller kommentar fra Arbejdstilsynet.

Kemiforsøg

Arbejdstilsynet havde bedt om en oversigt over de forsøg, der bliver lavet i udskolingen, både fysik og kemi. Det er jo nemt, når vi bruger fysik7.dk, fysik8.dk osv. Der var ingen bemærkninger til noget, altså en godkendelse af vores sikkerhed omkring forsøgene, som eleverne laver.

rust sky

Arbejdstilsynet kiggede derudover også hjemmesiden igennem i alle afkroge, også lærerens forsøg. Her kom en lang kommentar til et forsøg, hvor der udvikles rust på et øjeblik.

Se billedet med Ninja tæt på.  > > >

Nu er forsøget blevet forbudt på Vejlefjordskolen, så her skal det ikke afsløres, hvordan man laver det.

Interessant er det dog, at Arbejdstilsynet fortæller, at læreren er i stor fare, bare en armlængde fra et forsøg, som kan være dødeligt. Eleverne nævnes ikke på noget tidspunkt. Se på billedet og bemærk, at flere elever står tæt på. Arbejdstilsynet tænker kun på læreren, ikke eleverne.

Nyheder marts 2024

natur9 animat

Mangler du lige lidt til de fælles- faglige fokusområder her i marts, så kig under natur9. Find et forsøg eller flere. Der er nok at tage af.
Se hele viften af idéer.  Klik her

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.