Fra stivelse til sukker

Kulhydrater er interessante at lære noget om. Vi har monosakkariderne ofte frugtsukker og druesukker, disakkariderne kan være alm. sukker og mælkesukker. Når molekylerne bliver større, så får vi polysakkariderne: Stivelse, fiber og træmasse.

Lad os tage 3 eksempler på, at stivelse kan nedbrydes til sukker:

  • Når vi koger en kartoffel, bliver den blød og smager sødere. Stivelsen bliver til sukker.
  • Når frugter modnes, bliver de blødere. Stivelsen bliver omdannet til sukker. En grøn banan indeholder 17 % stivelse og 3 % sukker. Tallene byttes rundt, når vi har en moden banan.
  • Når vi spiser brød, kommer der spyt ud i munden. Enzymet amylase nedbryder stivelsen til sukker. Stivelse hedder på fagsprog amylose.
  • Nede i 12-finger-tarmen nedbrydes stivelsen yderligere. Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose.

banana 678

Nyheder maj 2020

04 madmensk dump

Undervisning
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.