Fra stivelse til sukker

Kulhydrater er interessante at lære noget om. Vi har monosakkariderne ofte frugtsukker og druesukker, disakkariderne kan være alm. sukker og mælkesukker. Når molekylerne bliver større, så får vi polysakkariderne: Stivelse, fiber og træmasse.

Lad os tage 3 eksempler på, at stivelse kan nedbrydes til sukker:

  • Når vi koger en kartoffel, bliver den blød og smager sødere. Stivelsen bliver til sukker.
  • Når frugter modnes, bliver de blødere. Stivelsen bliver omdannet til sukker. En grøn banan indeholder 17 % stivelse og 3 % sukker. Tallene byttes rundt, når vi har en moden banan.
  • Når vi spiser brød, kommer der spyt ud i munden. Enzymet amylase nedbryder stivelsen til sukker. Stivelse hedder på fagsprog amylose.
  • Nede i 12-finger-tarmen nedbrydes stivelsen yderligere. Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose.

banana 678

Nyheder marts 2024

natur9 animat

Mangler du lige lidt til de fælles- faglige fokusområder her i marts, så kig under natur9. Find et forsøg eller flere. Der er nok at tage af.
Se hele viften af idéer.  Klik her

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.