Rundt om

Proteiner, kost og livsstil

Vi skal runde emnet om madkemi af med manér, og derfor er vi nødt til at se på proteiner, ernæring og sund levevis. Det er store emner, og her gør vi det kort.

Spis varieret

Vi ser på kostpyramiden, fordøjelsen, sund levevis og gode sundhedstips. Mad fra McDonald bliver analyseret, og vi skal til helsecheck.

 

Dette kapitel er lidt specielt . . .

  • Proteiner er et meget stort emne, og dette kapitel er kun en introduktion.
  • Alt i dette kapitel kan ses som et supplement til de forrige om kulhydrater og fedtstoffer.
  • Det kan bruges for at give større bredde i emnerne, vi har til afgangsprøven.

Der snakkes meget om protein. Nogle mener, at man ikke kan få protein nok, hvis man er vegetar.

 

Her ses en amerikansk appetit-vækker. Se forskellen på en rød bøf og en grøn broccoli.

protein04

Grøn smiley på BGI akademiet

Det skal være nemt at leve sundt, især når man er ung. På BGI akademiet gør køkkenpersonalet lidt ekstra ud af maden, og så skilter de med det.

 

En grøn smiley betyder, at det er go' mad. Mad med rød smiley skal man helst gå uden om.

Det ser ud til, at Sundhedsstyrelsen og University College i Syddanmark har haft en finger med i spillet.

Så er der serveret!

 

Selv remouladen til venstre har køkkenet selv rørt, så de ved, hvad der er i den.

Nyheder sept. 2019

drikkevandsflasker 350

Vand på flaske

Drikkevand er et stort emne både i hverdagen og i naturfagene i 9. årgang. Tænk over det: Det er både biologi, geografi, fysik og kemi.
Læs mere om vand - klik her . . .

DSC 0789

Havskildpadden Luffe fra Mors

Ny forskning viser, at havskildpadder skal begraves hurtigt, hvis de skal beholde hovedet og lemmerne. Læs mere om det i artiklen om Moler Museet på Mors i Limfjorden.  Klik her . . .

natur9 animat

Bestil mappen med elevøvelser

Har du brug for undervisnings-pakken til fysik7.dk, fysik8.dk eller f.eks. natur9.dk, så bestil den nu. Den vil bliver leveret ved skolestart i august. Måske kender du systemet, og har bare brug for en opdatering.
Klik her . . .