­

Planetstien i Horsens

planetsti21

 Elever fra nær og fjern kommer for at se planetstien. Her er besøg fra Nørrebro i København.

 

Solen

solen01

Her på planetstien er solen 1 meter i diameter. Solen er ca. 1.498 millioner gange større. Afstanden ned til planeterne er samme målestoksforhold. En planetsti er derfor god til at give et indtryk af størrelser og afstanden i vort solsystem.

Solen består brint og helium. Brinten bliver presset sammen, og der frigøres en masse varmeenergi. Solen er 15 millioner grader i centrum og 5.500 grader på overfladen.

 

Merkur

merkur ani

Merkur er 400 grader varm; der er ingen atmosfære. Planeten roterer langsomt, så der er frost på den side, der vender væk fra Solen.

Læg mærke til hvor lille Merkur er i forhold til Solen, ja også i forhold til Jorden. Merkur er ikke et sted, vi mennesker nogen sinde vil kunne landsætte astronauter. Planeten er aldeles ugæstfri.

 

Venus

venus02

Venus er varm og har et meget højt lufttryk. Atmosfæren er tæt og indeholder syre. Derfor kommer der heller aldrig mennesker på Venus.

venus01

 

Jorden

jorden 01

Jorden er en dejlig planet. Her er der de rette betingelser for liv: God temperatur, atmosfære med ilt, vand og masser af mad.

jorden moon

Læg mærke til, hvor Månen er placeret. Der er ikke langt til Månen i forhold til afstanden til Solen og de andre planeter.

 

Mars

mars02

Mars er den eneste plantet, hvor vi kan landsætte robotter. Mange drømmer om at få mennesker på Mars. Der er en meget tynd atmosfære, 115 graders frost om natten og 20 grader om dagen. Overfladen er giftig og der blæser nogle storme, som er mere end orkan.

Alligevel er der mange, som drømmer om at komme til Mars. Kan det lade sig gøre?

mars01

 

Jupiter

jupiter01

Jupiter er vors største planet. Den består af brint og helium ligesom Solen, men den er bare for lille til at blive varm nok inden i kernen. Skulle robotter ud til Jupiter, ville de lande på en af dens måner.

Jupiters måne Ganymedes er større end planeten Merkur.

jupiter02

Det er interessant at studere en planetsti.

 

Saturn

saturn01

Saturn ligger rigtig langt ude i forhold til de første planeter. Planeten er kendt for sine flotte ringe.

 

Uranus  

Uranus kendte man ikke i Oldtiden. Den ligger så langt væk, at den ikke kan ses med det blotte øje.

planet uranus678

Foto er lånt fra Horsens Leksikon.

 

Neptun

Neptun er den yderste af planeterne i vores solsystem. Måske kigger du efter Pluto, men den blev i 2008 nedgraderet til en dværgplanet.

planet neptun678

Foto er lånt fra Horsens Leksikon.

 

Mere om planetstien . . .

 

solsystem

De yderste planeter Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er gasplaneter og ikke egnet til at få besøg af mennesker.

 

fjorden

Planetstien ligger langs sydsiden af Horsens Fjord. Det er en af de gode naturoplevelser at gå på Bollerstien og studere planeterne.

Se planetstiens homepage; se en folder i PDF-format.  Klik her . . .

 

Videoklip . . .

Se et videoklip fra indvielsen af planetstien . . .

­