Atomfysik i 7.-10. klasse

Atomfysik er nu samlet i et kapitel, hvor der er adgang til fra hvert klassetrin.

Nu kan man lære det samme i atomfysik på alle klassetrin. Så kan lærer og elev selv bestemme, hvor dybt man går fra år til år.

I elevernes arbejdsmappe er materialet om atomfysik med i 8.-10. klasse. Når man gennemgår det i 9. og 10. klasse, så vil meget være en repetition. Er der nye elever i klassen, så får de det hele med på denne måde.

Videoklip med det vigtigste

Der er videoklip til de første emner her i atomfysik. Det er en god hjælp, hvis man vil have en anden indgang til stoffet. Her er tænkt både på læsesvage elever, de skarpe elever, men også lærerne. Alle kan have gavn af at se et videoklip. Det giver afveksling i arbejdet med stoffet.

 

Hent et A4-ark om atomfysik som vist i videoklippet.  Klik her.

  

Atomfysik samlet ét sted

Emnet atomfysik går igen på alle klassetrin lige fra 7. klasse til 9. klasse og videre i 10. og gymnasiet.

Til afgangsprøverne FSA og FS10 er det vigtigt af kunne atomfysik og dermed også det periodiske system. Derfor ligger atomfysik som en indledning til kemi.

Der er mange måder at tegne et atom på.
Her er en lidt poppet udgave.

Vigtigt at forstå atomfysik

For at forstå fysik og kemi, må man vide, hvad hele vor fysiske verden er opbygget. Vi siger, at de hele består af atomer. Et atom er så lille, at vi ikke kan se det. Vi siger at et atom er den mindste del af et stof. Og et grundstof består af samme slags atomer.

Man forstår mere om atomer og molekyler, når man bygger modeller af dem. Her ses fotosyntese . . .

fotosyntese molekyleset

Nyheder feb. 2024

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.

astabilmultivibrator

Elektronik

Vi bruger en masse elektronik hver dag, derfor burde vi vide lidt mere om helt simple komponenter. Se et forslag til aktiviteter - måske til en temadag.  Klik her . . .