Resonans

Sætter man to ens stemmegaffel op i nærheden af hinanden, kan den ene få den anden til at svinge.

 

I fysiksamlingen har vi to stemmegafler, som sidder oven på hver sin resonanskasse. Lydbølgerne fra den ene kasse går via luften over i den anden og sætter den anden stemmegaffel i gang.

   

Definition

To legemer, der har samme egensvingning, kan komme i resonans.

 

Svingninger kan også brede sig igennem jorden og andre faste stoffer. Ruderne klirrer og skabslåger rasler, når store biler kører forbi.

 

I biler må man isolere mod resonans, så taget og dørplader ikke kommer i resonans med motorens eller bilens rystelser. Man monterer tykke, bløde lydabsorberende plader for at skabe ro i kabinen og give større køreglæde.

   

Forklar "helikopteren" . . .

 

Nyheder juni 2020

04 madmensk dump

Undervisningen
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.