Introduktion til kulhydrater

Kemi, mad og molekyler

Vores mad består bl.a. af sukker, stivelse og fiber. De udgør gruppen af kulhydrater, som vi spiser hver dag.

Kostfibre er store kulhydrat-molekyler, som stort set ikke kan fordøjes. Fibrene sætter din mave på arbejde, så den fungerer som en velsmurt maskine. Fibrene binder vand og nogle næringsstoffer, som så frigives senere i fordøjelseskanalen. Fiber er medvirkende til, at man føler sig mæt i længere tid.

Kulvogne med familien af kulhydrater

9.a. har lavet en lille video på 6 minutter om kulhydrater. Der er lidt, du allerede ved, noget der skal gentages, og så måske noget helt nyt: Bakterier i tyktarmen. Krydret med lidt humor.

   

Kulstof, brint og ilt

Mad og kemi er et stort emne, og det er lidt svært at forstå, at det meste af vores mad består af kulstof, brint og ilt. Årsagen er, at det er de samme grundstoffer, som vores krop er lavet af. Vi har brug for byggeklodser til at bygge vores legeme op af. Derfor er det vigtigt, at vi kender noget til kulhydrater, som bør udgøre den største del af vores mad.

Ud over kulhydrater skal vi også have fedtstoffer, proteiner, mineraler og vitaminer. Det kommer vi ind på senere.

Vi begynder med kulhydrater, fordi det er det nemmeste af forstå og det vigtigste i vores kost. Vi kan klare os længe på brød og frugt.

Sukker i populære drikke

Se lige på dette billede. Her kan du se, hvor meget sukker, der er gemt i forskellige smarte drikkevarer. Det tænker man ikke over til daglig. Det er sjovt, at det er en Cola, der indeholder mest sukker.

sukker drikke

Om fysik10.dk og 10plus.dk

Bemærk - der er to læseplaner i 10. klasse

Her er der to bud på, hvad der kan undervises om i 10. klasse.
Til venstre ses den kendte, som har kørt nærmest uændret i årevis. Til højre den nyere serie 10plus, som flere er blevet glad for.

fysik10plusjpg

Her er den normale læseplan på fysik10.dk.
Passer til elever, som har gennemført fysik9.dk.
Nummerserie: 1010 - 1089
Ryste - ryste - pose: Her er en læseplan med fokus på biokemi. Nogle emner om madkemi fra fysik9.dk gentages.
Nummerserie: 1110 - 1189
  
         
  Kemi Biokemi  
1010 Atomfysik 1110 Kulhydrater
1020 Vands egenskaber 1120 Fedtstoffer
1030 Alkohol 1130 Alkohol
1040 Vandanalyse 1140 Proteiner, kost og livsstil
          
  Fysik Fysik  
1050 Svingninger 1150 Svingninger
1060 Lyd 1160 Lyd
1070 Lys 1170 Lys
1080 Elektricitet 1180 Optik
         
  Ekstra kommentarer . . .         
Fokus på vandopløselige væsker Fokus på mad og næringsstoffer
            
4 emner i fysik, idet atomfysik er et emne, man kan trække til afgangsprøven. 3 emner i fysik, idet lys og optik ofte opfattes som ét emne.
   

Denne undervisningspakke bruges af en lang række skoler i dette skoleår.

Nogle vælger denne læseplan, fordi der er fordybelse i mad og hverdagskemi.