mirage06

Optisk bedrag

Mirage hulspejl giver en sjov oplevelse. Der står en lille gris nede i et hulspejl, men nu ser det ud, som om den står oven på det øverste hulspejl.

 

Man kan se det, men ikke føle det! Mirage er, som navnet antyder, en luftspejling eller et optisk bedrag. Når der undervises i optik, vil Mirage være særdeles velegnet til at pirre elevernes nysgerrighed.

Mirage består af 2 hulspejle placeret mod hinanden. Det ene spejl er forsynet med en cirkulær åbning. Ser man gennem åbningen mod et objekt, der er anbragt i bunden af det andet hulspejl ser objektet ud til at svæve frit i luften. Hvordan, hvorfor, hvorledes???

 

 

mirage02

Forklaringen er, at spejlene danner et billede oppe over det øverste hulspejl. Det ses klart på dette billede.

 

 

 

mirage04

Her ses de to spejle, inden de sættes sammen. Der er lidt tryllespejl over det hele.

 

 

 

 

Her er forklaringen vist på en større tegning . . .

miragepng

mirage06

Nyheder feb. 2020

bigbang 1032 temp

Energi i Big Bang

Det fællesfaglige fokusemne om energi kan også tage Big Bang med. Her siger videnskaben, at varmeenergi bliver til atomer og senere vort univers.
Se et oplæg til energi. Klik her . . .

veganpoelse

Vegansk + svensk

Svensk pølse er populær. Udsolgt i Bilka. En førsteplads i Politiken. Den grønne bølge fortsætter ind i 2020, kan vi godt regne med.  Klik her

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her