Det fede liv

Her i denne artikel behandles emnet som et oplæg til FP9, den fællesfaglige naturfagsprøve.

Delemne

Det er et forslag til delemne under "Mad & Mennesker".

  fatman streg
      

Problemstilling

Overvægt og fedme er et stigende problem i den vestlige verden.

  • Hvad kan årsagen være, og hvilke konsekvenser vil vi se i fremtiden?
  • Hvilken betydning har overvægt for det enkelte menneske og i sociale relationer?
  • Hvilke ulemper og negative sider er der ved at veje for meget?
  overvaegt01
     

Arbejdsspørgsmål

  • Hvordan er fedtindholdet i japanernes kost?
  • Hvordan er fedtindholdet i amerikansk kost?
  • Hvad gør fedt ved kroppen?
  • Hvad sker der med fedtet igennem fordøjelsesprocessen?
  • Hvilken mad indeholder mest umættede fedtsyrer?
  • Hvilken mad er der mest mættede fedtsyrer i?
  • Hvad er sund mad?
  • Kan man forbedre eksperternes madpyramide?
  • Hvilke sygdomme kan forekomme, hvis man ikke får en sund og næringsrig kost?
  • Hvorfor er man fejlernæret i de rige lande?

 

 

Kompetencer

Biologi:  Fordøjelsen af fedtstoffer. Fedtets betydning for kroppen.
Geografi:  Menukort fra henholdsvis U.S.A. og Japan.
Fysik:  Molekylemodel af en fedtsyre, både mættet og umættet fedtsyre.
Kemi:  Påvisning af fedtstof. Fedtindhold i pålæg.

Ideer der kan arbejdes videre med . . .

  • Undersøg sammenhængen mellem livsstil, kultur og velstand.
  • Kig forbi på sensekost.dk og se, om en det er et kostprogram, der kan løse vores problemer . . .

sense homepage

  • Overvægt kan variere en del fra land til land, som det ses på denne illustration . . .

http://mymedicnews.com/upload/images/_news/01/14(2).jpg