Jagten på proteiner

Her i denne artikel behandles emnet som et oplæg til FP9, den fællesfaglige naturfagsprøve.

Delemne

Det er et forslag til delemne under "Mad & Mennesker".

  bodybouilder350

Problemstilling

I vort moderne samfund har vi penge til at købe mad og drikkevarer, så vi ikke behøver at sulte og tørste.

  • Hvad bør vi spise i dagens Danmark?
  • Hvordan sikrer jeg mig, at jeg får proteiner nok?
  • Hvordan er den ideelle kost for mennesket og samfundet bygget op?
  • Hvad er rigtigt og hvad er forkert i mennesker jagt på proteiner?
  • Kan en vegetarisk kost give et rigeligt indhold af proteiner?
  • Vil insekter blive en del af vores proteinkilder?
  god mad 05

Arbejdsspørgsmål

  • Hvordan får man en god balance mellem kulhydrater, fedtstoffer og proteiner i kosten?
  • Hvilke ting indgår i en sund kost?
  • Hvornår er en madvare usund for samfundet?
  • Hvilke madmyter leve vi ud fra i vores samfund?
  • Kan man forbedre eksperternes madpyramide?
  • Hvor i verden lever man sundest?
  • Hvilke forhold gør sig gældende mellem krop og føde?
  • Hvilke sygdomme kan forekomme, hvis ikke man får en sund og næringsrig kost?
  • Hvordan nedbrydes proteiner i fordøjelsessystemet?
   aminosyre struktur

Kompetencer

Biologi:  Proteiner i kroppen
Geografi:  Dansk kødproduktion og eksport
Fysik:  Molekylemodel af en aminosyre
Kemi:  Påvisning af protein

    proteinpulver jordbaer
   

Ideer der kan arbejdes videre med . . .

  • Hvad mener de udøvende idrætsfolk om de populære proteinbarer?
  • Hvordan er fordelingen mellem kulhydrater, fedtstoffer og protein i en menu hos McDonalds?
  • "Jagten på de alternative proteiner er virkelig skudt i gang"
  • 2 milliarder mennesker spiser insekter for at få proteiner. Er det fremtiden for den almindelige dansker?
  • Proteinpulver - hvad er det lavet af, og er det sundt?   >
 

Myte om kød

Vi skal have kød, fordi det indeholder unik næring

 

FALSK: Vores krop skal have proteiner, som indeholder de såkaldte essentielle aminosyrer, og de findes i rigelige mængder i kød. Planter indeholder de samme aminosyrer som kød, bare spredt ud over forskellige grøntsager. 

 

Når dyr spiser planter og mikroorganismer ender aminosyrerne jo i musklerne. Spiser man kød opnår man lettere de anbefalede minimumsgrænser.

 

Når en vegetar sørger for at spise varieret af f.eks. spinat, bønner, ærter og majs vil aminosyrebehovet nemt kunne dækkes.

 

Se flere myter om proteiner på videnskab.dk - sandt eller falskt.

 

 

burger big