Kaskelothvalen har næse for lyd

Dyr bruger lyd til at kommunikere med - og for at finde mad. Vi tager en tur til Kerteminde, og på Fjord & Bælt hører vi om det fantastiske organ kastkelothvalen har i næsen. I sidste halvdel af videoen kan du høre om hvalens evner på dybt vand.

Kaskelothvalens næse er faktisk et stort lydorgan, en lang-distance-sonar. Hvalen kan lave to slags kliklyde. Èn til at finde mad (blæksprutter) med og en anden til "snakke" med andre hvaler.

kaskelot 678pixel

Her ses et mere detaljeret billede af hvalens næse. Lyd opstår på grund af abelæbernes vibrationer. Lyden sendes bagud gennem olien og rammer en luftsæk. Nu kommer lyden fremad og går igennem nogle skiver, inden den bliver sendt ud med 185 decibel. Hvalen kan finde blæksprutter op til ca. 500 meter væk.

kaskelot nose

Stor tegning

Her er et stort billede af hvalen. Højreklik på billedet og gem eller se billedet i et vindue for sig.

kaskelot tegning01

Billedet er produceret af Jyllands Posten.

Nyheder okt 2020

orsted drdk

For 200 år siden opdagede Ørsted elektromagnetismen. Se lige et videoklip på dr.dk om emnet.
Klik her . . .  dr.dk-oersteds

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i denne corona-tid. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .