Ultralyd til afstandsmåling

Lyd bevæger sig med kendt hastighed, derfor kan lyd bruges til afstandsmåling.

Dette måleinstrument kan måle afstande med 1 cm nøjagtighed. Den har været på hylderne i ALDI til kr. 99, så derfor kom den med i samlingen af spændende fysik-dimser.

Ultralyd er lyd med en frekvens over det menneskelige øres høregrænse. Når apparatet er i brug, kan man ikke høre nogen lyd.

Apparatet udsender en lyd, som rammer det, man gerne vil måle afstanden hen til. Lyden kastes tilbage (ekko). Tiden fra afsendelse af lyden til den modtages måles og omregnes til afstand.

Apparatet er rigtig godt til at måle rums størrelse. Afstanden fra gulv til loft måles meget hurtigere end man kan gøre det med et målebånd og en stige.

Afstands-måleren indgår ikke i de egentlige elevforsøg, men den ligger fremme til afgangsprøven, hvis man vil snakke om den.

Nyheder okt 2020

orsted drdk

For 200 år siden opdagede Ørsted elektromagnetismen. Se lige et videoklip på dr.dk om emnet.
Klik her . . .  dr.dk-oersteds

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i denne corona-tid. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .