Serie- og parallelforbindelse

Ved siden af hinanden eller efter hinanden

 

Når man skal tilslutte to lamper til én strømforsyning, kan man gøre det på to forskellige måder.

 

1.

Det øverste billede viser en parallel-forbindelse. Den røde plus-ledning er parallel med den sorte minus-ledning. Strømmen løber fra plus til minus, sådan som de gule pile viser det. Begge pærer forsynes direkte med 6 volt.

Hvis en pære skrues løs, lyser den anden stadigvæk.

Denne måde at tilslutte lamper på bruger vi normalt i hjemmet, hvor alle apparater får 230 volt.

   

2.

Det nederste billede viser en serie-forbindelse. Lamperne er sat efter hinanden, og derfor må strømforsyningen op på 12 volt. Strømmen løber fra plus til minus, sådan som de gule pile viser det.

Hvis en pære skrues løs, slukker begge pærer.

Serieforbindelser bruges meget inden for elektronik og i nogle juletræskæder.

Lysdioden i forsøg nr 878 er sat i serie med en modstand; den begrænser strømforbruget, så lysdioden ikke ødelægges ved for stor spænding.

 

Nyheder juli 2020

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.