Lysdiode - en halvleder

Diode - det kan være så meget

Der er mange forskellige slags dioder. Nogle bruger man til at ensrette med, og andre er små lysende elementer, den såkaldte lysdiode.

En lysdiode er faktisk et lille elektronrør, hvor elektronerne kan springe fra den negative side over på den positive. Derfor skal en lysdiode forbindes rigtigt i forhold til + og -.

Lysdioden er følsom over for store strømstyrker. Derfor beskytter man den med en modstand, som begrænser strømmen, dvs. amperen. En almindelig lysdiode bruger ca. 12 milliampere, dvs. 0,012 A. Spændingen er da omkring 2 volt afhængig af farven på lysdioden.

 

Det lange ben skal forbindes til +

Cykellygter

I de senere år er der kommet meget kraftige lysdioder frem, som f.eks. bruges i cykellygter. De bruger stadigvæk mindre strøm end en glødepære, men 10 gange så meget som den almindelige lysdiode.

De høj-effektive lysdioder er blevet populære i cykellygter. Strømforbruget er nemlig lavere end i normale lygter.

 

 

Lysdiode med formodstand

Her ses den gule lysdiode til højre og for-modstanden til venstre.

 

 

Blinklys

Dioderne i dette blinklys er hver forbundet med en modstand. Den sorte transistor tænder og slukker dioden, og den lille kondensator er med til at styre blinkene.

Nørder kalder blinklyset for en astabil multivibrator. Søg på nettet og se, om det passer!

 

 

 

 

 

Nyheder juli 2020

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.