­

Destillation af alkohol

Testen går igang

Vi har fået fat i en flaske rødvin og vil gerne finde ud af, om der nu også er alkohol i produktet.

 

I kolben

Her opvarmes rødvinen, som indeholder både sprit og vand. De har forskellige kogepunkter, derfor kan man skille dem ad i en destillation. Ethanolen fordamper op gennem vinkelrøret og kommer hen i reagensglasset til højre.

 

I reagensglasset

Spritdampene fra kolben er omkring 80 gr. C, når de kommer over i reagensglasset. Vandbadet afkøler spritten, så den bliver til væske igen.

     
     

Jo, det er en rødvin, årgang 1997. Den burde jo indeholde ethanol.

 

Nederst på etiketten står der, at den indeholder 12% ethanol.

 
     

Vi varmer forsigtigt op, og det viser sig, at det stille begynder at koge. Bemærk de små bobler på overfladen. Det er spritten, der koger.

 

Vi har kommet pimpsten i vinen, for så stødkoger den ikke.

 

Kogepunktet for ethanol er officielt
78,3 gr C.

 

 
     

Temperaturen i kolben er et stykke over 80 gr C. Skru lidt ned for bunsenbrænderen, når du er nået hertil.

 

Temperaturen må under ingen omstændigheder komme op på 90 gr. C.

 

Husk, at en god destillation foregår langsomt.

 
     

Her drypper ethanol ud af det lille rør. Nederst samles det destillerede sprit op.

 

Vi prøvede senere at hælde det op i en ildfast morter, og så satte vi ild til det. Det brændte fint.

 

På et tidspunkt holdt det op med at brænde, selv om der var væske til stede. Der var åbenbart mere vand i spritten, end vi regnede med.

 

Professionelle kan lave sprit med en alkoholprocent på 96%. Så dygtige var vi altså ikke.

 
     

Rødvin lige fra flasken kan ikke brænde. Her prøver vi at holde en fyrfadslighter tændt i overfladen af vinen, men der sker ikke noget.

 

Vi skal op på en alkoholprocent på omkring 40% før en blanding af vand og sprit kan brænde.

 
     

Produktion af alkohol

Fik vi lavet alkohol i forsøg nr. 1032? Det må komme an på en prøve.

 

Til venstre i billedet ses noget af væsken, hvor vi blandede vand, gær og sukker.

 

Vi destillerer det og hælder indholdet af reagensglasset op i en morter.

 

 
     

Jo, det kan brænde. En flot blå flamme, som er karakteristisk for sprit.

 

Vi fik altså lavet sprit i vores forsøg med gæring.

 

 

Hvad lærte vi af forsøget?

    • Sprit koger ved 78 - 80 gr C. Temperaturen i spritdampene var ca. 82 gr C.
    • Destillationen dannede sprit i reagensglasset.
    • Det var sprit, for det brændte, som sprit gør. Alkoholprocenten har derfor været over 40%.
    • Det indeholdt vand, for der blev lidt tilbage, som ikke kunne brænde.
    • Rødvinens farve kom ikke med ved destillationen.
    • Noget af rødvinens duft og smag kom med over i det rene sprit.


Se forsøget gennemført på 2 minutter . . .

 

Vi brugte forskelligt udstyr, som det fremgår af tegningen:

                 
  • Kolbe
  • Termometer
  • Prop m/ 2 huller
  • Vinkelrør
  • Stativ med klo
  • Bunsenbrænder
  • Reagensglas
  • Bægerglas
  • Trefod med trådrist
  • Pimpsten
  • Lighter

 

­