Nedbrydning af alkohol i kroppen

 

Mange har det dårligt efter en tur i byen, hvor de har fået for meget af de våde varer.

Forklaringen er, at ethanol bliver nedbrudt til ethanal, som er et giftigt mellemprodukt, inden det hele ender som kuldioxid og vand.

Mange har hovedpine og måske kvalme dagen efter en tur på druk. Det kaldes for tømmermænd. Spritten er blevet omdannet til et endnu giftigere produkt, som kaldes ethanal.

Ofte omdanner organismen hurtigt ethanal til carbondioxid og vand, så tømmermændene er væk næste dag. Giften er ude af kroppen.

Bemærk at der i alle tre trin af processen indgår ilt.


1. trin i nedbrydningen af alkohol har denne reaktionsligning . . .


ethanol  +  ilt    >  ethanal og vand      


2. trin i processen ser således ud . . .

ethanal  +  ilt   >  eddikesyre               


3. trin ender med noget vi kender rigtig godt . . .

eddikesyre  +  ilt   >   kuldioxid  +  vand


Bussen

Drikker man meget, bliver man afhængig af alkohol. Man er blevet alkoholiker. Det er svært at bryde den dårlige vane, så nogle får tilbudt et middel, som kan hjælpe dem i kampen mod sprit og drukture.

Midlet hedder Antabus. Nogle kalder det at være på "bussen". Nogle alkoholikere har stor støtte af Antabus, andre vælger det fra og fortsætter med at drikke.

 

Imod misbrug

Ordet Antabus er dannet af anti = imod og abusus = misbrug. Det er en dansk opfindelse fra 1940'er af to læger, Erik Jacobsen og Jens Hald. De var ved at finde et middel mod indvoldsorm, men fandt ud af, at det gav ubehag, når man drak en øl. Der kommer ansigtsrødme, hjertebanken, et hurtigt åndedræt og varme i huden.

Antabus sløver nedbrydningen af ethanal, dvs. 2 trin i ovennævnte proces. Det betyder med andre ord, at er man på "bussen" og drikker samtidig, ophobes meget af det giftige ethanal i kroppen.

Antabus er ufarligt, siges det, selv om der faktisk er folk, der er døde af stoffet.

Nyheder okt 2020

orsted drdk

For 200 år siden opdagede Ørsted elektromagnetismen. Se lige et videoklip på dr.dk om emnet.
Klik her . . .  dr.dk-oersteds

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i denne corona-tid. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .