Stående bølger med en elastik

Herunder ses et digitalfoto af tværsvingninger. Der er brugt en lang, hvid elastik, og bølgerne er frembragt med en generator. Man kan justere frekvensen, og på et tidspunkt er det som om svingningerne står stille. Man bruger udtrykket "stående svingninger".

Afstanden fra knudepunkt A til punkt B er en hel bølgelængde. Der er en bug der, hvor svingningen går op eller ned. Der hvor bølgen står stille, siger man at der er en knude.

Bølger er energi i bevægelse. Jo større bugen (amplituden) er, jo mere bevægelsesenergi er der. Jo hurtigere svingningstiden er, jo mere energi er der i bevægelse.

Brug et målebånd, når du skal sætte elastikken op.

Frekvensgenerator

Her til højre ser du en vibrationsgenerator.

Den blev brugt til forsøgene med tvær- og længdesvingninger. Den er i stand til at generere meget langsomme svingninger på 1 svingning pr. sekund og op til mange tusinde pr. sekund.

Vi bruger også generatoren til lydforsøg.

 

Lyset har på

I forsøget finder man frem til hastigheden for energiens udbredelse. Prøv at sammenligne dit resultat med lysets hastighed. Lys er også tværbølger, og de udbreder sig med 300.000 km pr. sek.

 

Det svinger på youtube.com

Andre laver også forsøg med stående svingninger.
Prøv at se om du kan lære noget nyt i disse videoer fra youtube.com.

 

 

Nyheder feb. 2020

bigbang 1032 temp

Energi i Big Bang

Det fællesfaglige fokusemne om energi kan også tage Big Bang med. Her siger videnskaben, at varmeenergi bliver til atomer og senere vort univers.
Se et oplæg til energi. Klik her . . .

veganpoelse

Vegansk + svensk

Svensk pølse er populær. Udsolgt i Bilka. En førsteplads i Politiken. Den grønne bølge fortsætter ind i 2020, kan vi godt regne med.  Klik her

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her