Stående bølger med en elastik

Herunder ses et digitalfoto af tværsvingninger. Der er brugt en lang, hvid elastik, og bølgerne er frembragt med en generator. Man kan justere frekvensen, og på et tidspunkt er det som om svingningerne står stille. Man bruger udtrykket "stående svingninger".

Afstanden fra knudepunkt A til punkt B er en hel bølgelængde. Der er en bug der, hvor svingningen går op eller ned. Der hvor bølgen står stille, siger man at der er en knude.

Bølger er energi i bevægelse. Jo større bugen (amplituden) er, jo mere bevægelsesenergi er der. Jo hurtigere svingningstiden er, jo mere energi er der i bevægelse.

Brug et målebånd, når du skal sætte elastikken op.

Frekvensgenerator

Her til højre ser du en vibrationsgenerator.

Den blev brugt til forsøgene med tvær- og længdesvingninger. Den er i stand til at generere meget langsomme svingninger på 1 svingning pr. sekund og op til mange tusinde pr. sekund.

Vi bruger også generatoren til lydforsøg.

 

Lyset har på

I forsøget finder man frem til hastigheden for energiens udbredelse. Prøv at sammenligne dit resultat med lysets hastighed. Lys er også tværbølger, og de udbreder sig med 300.000 km pr. sek.

 

Det svinger på youtube.com

Andre laver også forsøg med stående svingninger.
Prøv at se om du kan lære noget nyt i disse videoer fra youtube.com.

 

 

Nyheder juni 2020

04 madmensk dump

Undervisningen
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.