interferenslinier

 

Interferenssstriber er som ringe i vandet

Du har sikkert prøvet at kaste sten i vandet. Rammer to sten vandet samtidig, dannes der ringe, som går ind over hinanden og danner nogle flotte mønstre.
Lydbølger gør noget lignende. Dem kan vi ikke se, men høre.

Forestil dig, at de to højttalere i forsøget udsender lyden i ringbølger, som på animationen herunder. Lydbølgerne kan gå igennem hinanden og påvirke de hinanden, ligesom når man kaster to sten i vandet.

Der opstår interferens-linier, når højttalerne fjernes fra hinanden . . .

     •   De lyse striber er der, hvor bølgerne forstærker hinanden.
     •   De mørke linier er der, hvor bølgerne ophæver hinanden, dvs. lyddøde områder.

Nogle steder forstærker lydbølgerne hinanden altså og andre steder udjævner hinanden. I forsøg nr. 1053 lærte vi om længdebølger, at de har fortætninger og fortyndinger. Hvis to fortætninger forstærker hinanden, høres lyden kraftigere. Det modsatte når to fortyndinger møder hinanden. Fænomenet kaldes interferens.

 

Interferens kan skabe problemer

Ved store udendørs koncerter, hvor der selvfølgelig bruges flere højttalere, kan interferens skabe problemer. Nogle steder kan publikum næsten ikke høre noget. Andre steder hører man meget bedre.

I august 2006 var der en stor koncert med Madonna i Horsens. Der var plads til 90.000 tilskuere. Der var mange mennesker, der klagede over, at de stort set hverken kunne se eller høre noget. Arrangementet var for stort, og lyddøde områder blev et problem.

Nyheder juni 2020

04 madmensk dump

Undervisningen
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.