Påvisning af stivelse

Dette forsøg går ud på at afgøre, om et kulhydrat er overvejende stivelse eller sukker.

 

Det interessante er, at en frugt kan indeholde begge dele, og så er det sjovt nok sukkerdelen, vi spiser.

 

kulhydrat vis
  
Vi bruger en opløsning af kaliumiodid som stivelsesindikator. Den virker med det samme, så der er ingen ventetid.
  

Man siger, at kaliumiodid farver mørkeblåt, men det ser nu ofte sort ud.

 

På billedet ses det tydeligt, at der er stivelse i brød. Vi spiser ikke denne brødbid. Den er ikke giftig, men vi spiser ikke noget med indikatorvæske på.

 

Stivelse er en slags energidepoter, som langsomt nedbrydes, så man har energi i et længere tidsrum, end hvis man spiste rent sukker.

  

Der er stivelse i kiks, knækbrød og rå kartofler.

 

Prøv at teste en peberfrugt. Der er sukker i det, vi spiser, men i centrum af frugten kan man finde stivelse.

 

Bananer er sjove og smager godt. Hør her hvorfor . . .

  • En grøn banan indeholder 17% stivelse og 3% sukker.

  • En moden banan indeholder 3% stivelse og 17% sukker.

   

 

Kemi er sjovt.
Her ses nogle af
elevernes kreationer.

 

 

Nyheder feb. 2020

bigbang 1032 temp

Energi i Big Bang

Det fællesfaglige fokusemne om energi kan også tage Big Bang med. Her siger videnskaben, at varmeenergi bliver til atomer og senere vort univers.
Se et oplæg til energi. Klik her . . .

veganpoelse

Vegansk + svensk

Svensk pølse er populær. Udsolgt i Bilka. En førsteplads i Politiken. Den grønne bølge fortsætter ind i 2020, kan vi godt regne med.  Klik her

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her