Fedtindhold i pålæg

Vi skal finde ud af, hvor meget fedt der er i en spege-pølse. Her har vi købt en pølse, der er hjemmelavet, så man kan ikke læse fedtprocenten på etiketten. Nogle elever mener, at slagterens hjemmelavede er for god til at udsætte for kemi i laboratoriet.

 

Fejl i gammel forsøgsbeskrivelse

Hent en ny version af forsøgsbeskrivelsen til elevmappen. Klik her og hent PDF-fil.
Fotovejledningen her på siden er OK.

   

Sådan gør du . . .

 

Vi skal bruge et lille stykke på 2 - 2½ g. Er stykket for lille, bliver beregningerne ikke så nøjagtige.

 

Først vejer du den tomme skål.

 

Nulstil vægten og læg det lille stykke pølse i skålen. Du får vægten af pølsesbidden.

   

Du skal bruge en vægt med stor nøjagtighed. Den skal kunne måle 0,01 g.

   

Mas pølsen i en morter.

   

Afmål 10 ml benzin i et måleglas.

   

Hæld benzin ned over pølsen.

   

Mas benzin og pølse sammen i ca. 1 minut.

   

Hæld benzinen med fedtet i over i den petriskål, du vejede i begyndelsen.

   

Sæt petriskålen ind under udsugningen. Der går nemt 10 minutter for benzinen af fordampe.

   

Når benzinen er væk, kan fedtet ses som en mat fedtplet i bunden af petriskålen.

 

Op på vægten og skriv resultatet ind i din notatmappe.

   

Hiv lommeregneren op af baglommen og lav de udregninger, der står i elevmappen.

   

Her er der nogle tal fra et forsøg:


Pølsestykket vejede 2,36 g.

Fedtet udgjorde 0,75 g.

Fedtprocenten bliver dermed 32%.

 

Nyheder feb. 2020

bigbang 1032 temp

Energi i Big Bang

Det fællesfaglige fokusemne om energi kan også tage Big Bang med. Her siger videnskaben, at varmeenergi bliver til atomer og senere vort univers.
Se et oplæg til energi. Klik her . . .

veganpoelse

Vegansk + svensk

Svensk pølse er populær. Udsolgt i Bilka. En førsteplads i Politiken. Den grønne bølge fortsætter ind i 2020, kan vi godt regne med.  Klik her

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her