­

Lysledere

UFO-lampen

Den velkendte UFO-lampe er flot og smart.

UFO-lampen er en fiberoptisk lampe, som giver et flot og skiftende farvet lys, medens den langsomt bevæger sig rundt.

UFO-lampen har nogle farvefiltre foran pæren. Filtrene drejer rundt, således at lyset skifter farve.

UFO-lampen med de små lysledere er flot og dekorativ. Men hvad er lysledere egentlig, og hvad bruges de til?

 

 

Vi snyder lyset

Lys går i rette linier, men der er undtagelser. Vi kan få det til at brydes og reflekteres, så det skifter retning. Det benytter vi os af i lysledere.

Lyset går fra pære inde i lampen og ud til enden af lyslederen.

Her er alle lyslederne i UFO-lampen holdt sammen i et bundt.

 

Sådan virker en lysleder

En lysleder består af en kerne og en kappe. Inde i lyslederens kerne reflekteres lyset mod ydersiden eller kappen ligesom i et spejl. Tænk på forsøget med en lysstråle, der rammer vandoverfladen nedefra. Der sker en totalreflektion af lyset.

Et lyslederkabel består af en kerne og en kappe. Lyset løber i kernen og totalreflekteres, når det rammer siderne. Kerne og kappe har forskellig molekyletæthed.

Denne egenskab udnyttes i lyslederkabler til transmission af digitale signaler. Lyslederkabler er i stand til at transportere information over meget lange afstande uden et stort energitab. Mange telefon- og datakabler består af lyslederkabler, hvori der findes mange små kabler.

 

Har du hørt om Toslink?

Nogle moderne musikanlæg bruger lysledere mellem de forskellige enheder. Normalt bruger man jo kobber-ledninger med phonostik, men lysledere overfører med Toslink de digitale signaler bedre og uden støj.

Herover ses indpakningen til et lyslederkabel, der er købt hos Bilka.

Lyslederkablet bruges til sammenkobling af 2 produkter med digital optisk ud/indgang.

 

 

  

Gågaden i Vejle

Flere og flere får øjnene op for lysledernes egenskaber. På gågaden i Vejle er der en flot lysdekoration i vejbelægningen. Lyslederne er sat ned i granitsten, og man ser straks, at det ikke kan være normale lyspærer. Hvordan skulle man kunne skifte pæren, hvis den springer? Der er en pære centralt placeret, og herfra udgår der lysledere. Det er smart og energibesparende!

Trykker man på en knap, skifter lyset fra hvidt til forskellige farver.

 

 

Nedgravning af lyslederkabler

Vi vil have flere TV-kanaler, bedre internet, billigere telefon og radioprogrammer. Det kræver kabler med stor kapacitet, og det har lysledere. I disse år graves der mange kilometer lyslederkabler ned, og det ender med, at vi får lysledere helt ind i boligen.

Marie og Sarah holder her et kabel af den type, der nedgraves for tiden. I virkeligheden er det en masse tomme "pusterør", som man senere puster den tynde lysleder igennem.

 

Links

Viborg Lysleder er et firma, der har specialiseret sig i lyskunst med lysledere:
http://www.viborglysleder.dk/index.html

 

 

 

 

 

undervisningspakken2023

­