­

advarsel04

Trafikvest med skulderrefleks,

Fluorescens

- fra UV-stråling til synligt lys

Den lyse trafikvest eller advarselsvest ser vi ofte i traffikken. Vi er klar over, at den virker. Den skriger højt: "Jeg vil ikke køres ned!"

Vestene var slet ikke pæne, da de lige kom på markedet. Heldigvis har folk taget dem til sig, fordi de gør en forskel. Blandt håndværkere og arbejdsfolk er der nu ligefrem påbud om at skulle benytte det gul-grønne tøj.

Der er en god forklaring på, at en lys trafikvest nærmest skriger dig i øjnene . . .

           
  • Den gul-grønne farve er netop den farve, øjets nethinde er allermest følsom over for.
  • Ultraviolet lys bliver omdannet til synligt lys i vestens fluorescerende overflade.  

Illustrationen herunder viser, at de gul-grønne og orange farver ses allerbedst af tappene i øjets nethinde. Bølgelængden er opgivet i nano-meter. Skal vi bruge millimeter, så er lysets bølgelængde fra 0,0004 mm til 0,0007 mm.

eye folsomhed

Energioverførsel

Vi skal se på, hvordan ultraviolet lys kan blive til synligt lys. Der sker det, at energien i UV-lys "oplader" nogle atomer, således at elektronerne flytter ud i nogle af de ydre skaller i atomet. Nu er atomet anslået, som det så teknisk smart hedder.

Elektronerne vil gerne hjem igen. De afgiver nu energi som lys, også kaldet en foton.

Går de én bane indad, afgiver de rødt lys, to baner giver grønt lys og blå er tre baner. Gult lys er en blanding af rødt og grønt.

Advarselsvestene er det eksempel på dette fænomen, men også optisk hvidt i hvidt tøj, vaskepulver og papir. Og ude i naturen.

fish fluorescens

 

Fluorescens i naturen

Et akvarium med tropiske fisk er rigtig flotte. Nogle af fiskene har fluorescerende pletter, som "reflekterer" UV-lys. Fiskene har nogle specielle farvepigmenter i hudens overflade, som indeholder fluorescens. Pletterne får energi fra det ultraviolette lys og udsender ekstra meget synligt lys.

Fluorescens kan kun ske, når der er UV-lys til stede. Nogle akvarier har nogle UV-lamper, for at fiskene skal se mere lys-levende ud.

 

Wikipedia fortæller . . .

fluorescens wiki

Fluorescent minerals hg

Fluorescerende sten og mineraler udsender synligt lys ved bestråling med ultraviolet lys.
(Hgrobe 06:16, 26 April 2006 (UTC)) - credit: Hannes Grobe/AWI - Eget arbejde

­